در اولین جلسه کارگروه آب ستاد توسعه فناوریهای آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی در سال جدید اولویتهای مقابله با سیل تعیین شد. اما، رئیس پژوهشگاه فضایی ایران با اشاره به عملکرد بالون فضایی اینترنت در منطقه سیلزده پلدختر و سرویسدهی همزمان به ۸۰۰۰ نفر گفت: برای استقرار این بالون در خوزستان، دستوری صادر نشده است.
آبخیزداری مجموعه اقداماتی است که باعث تقویت سفرههای زیرزمینی، جلوگیری از سیلاب، ذخیرههای کوچک و محلی آب، جلوگیری از فرسایش خاک و تقویت پوشش گیاهی میشود. احداث سدهای خاکی کوچک، بندهای زیرزمینی و روزمینی سنگی-ملاتی، خشکهچینی، نهالکاری، بوتهکاری و کپهکاری از جمله اقدامات عملیاتی آبخیزداری است. این درحالی است که متأسفانه در کشور ما آنچنان که باید،...
با افزایش شدت بارندگیهای اخیر در ایران، میزان نزولات سال آبی جاری حدود ۱۷۴ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته و ۴۵ درصد نسبت به میانگین ۵۰ ساله افزایش داشت که عمده این بارشها مربوط به مقاطع زمانی اخیر بوده و توانسته است ذخیره فعلی سدهای ایران را به ۵۱ میلیارد مترمکعب برساند.
زیست آنلاین: روزهای آغازین سال جدید، ایامی سخت نهتنها برای مردمان آسیبدیده در مناطق سیلزده، بلکه برای همه ایرانیانی بود که ناباورانه از رسانههای مختلف، صحنههای طغیان کمسابقه رودخانهها و رنج هموطنان را به نظاره نشسته بودند.
در میزگردی با عنوان "بررسی سیلابهای اخیر" که به همت گروه منابع آب دانشکده عمران دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی برگزار شد، قائممقام پیشین وزیر نیرو، پایداری سیلابهای اخیر را به "تغییر اقلیم" مرتبط دانست.
مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری با اشاره به اینکه در ایران تنها حدود ۴۰ میلیارد متر مکعب آب باید در سدها ذخیره شود، گفت: سدها راهکار کنترل سیل نیستند و نباید به بهانه کنترل سیل سدسازی کرد. همچنین، نماینده مردم رامیان در مجلس گفت: سیل نتیجه دخالتهای عوامل انسانی در پوشش گیاهی طبیعی استان گلستان است.
یک اقلیمشناس وضعیت بارش و دمای ایران را طی ۶۰ سال گذشته تشریح و تاکید کرد که سیلهای اخیر کشور از پیامدهای گرمایش جهانی و نشانه تغییر اقلیم است و احتمال وقوع خشکسالی های متمادی و بارش های سیل آُسا طی سال های آینده وجود دارد و ادامه داد از اینکه بارشها به سمت بارشهای حدی حرکت میکند، اطمینان وجود دارد و این رویدادهای حدی رفتاری است که «مشخصه بارز ...
دکتر عطااله کاویان، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری گفت: با توجه به وجود خشکسالی و بروز سیلابها و روانابها در کشور، ضرورت آبخیزداری و آبخوانداری به عنوان بهترین و علمیترین روش مدیریت پایدار منابع آب بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد.
ایران کشوری است که همواره از بلایای طبیعی مثل سیل، زلزله و غیره در امان نبوده است. علی رغم همه این حوادث، به جای اینکه در هر اتفاقی میزان خسارات را کاهش دهیم، اما هر بار میزان خسارات از اتفاقات قبلی بیشتر می شود. بلایای طبیعی، درس های پیدا و پنهانی نیز به همراه دارد؛ درس هایی در این زمینه که ضمن تقویت زمینه های مدیریت بحران، در شرایط عادی باید به دنبال ...
باید بررسی شود که چرا حجم عظیمی از گل و لای در پشت سدها انباشت می شود؟ چرا که پوشش گیاهی را در بخش بالادستی سدها از بین بردهایم و به قوانین موجود در این زمینه که هم در بخش حفظ مرتع وجود دارد و هم در بخش طرحهای آبخیزداری، طی سالهای متمادی توجهی نکردهایم. تجاوز به حریم رودخانهها، رفتار طبیعی رودها را متأثر کرده است. به طور نمونه حدود ۱۵۰ متر ...
امیر آقاکوچک، استاد دانشکده عمران و محیط زیست دانشکده علوم زمین دانشگاه کالیفرنیا در ارواین، گفت: این سیل توسط سامانهای بسیار پر قدرت ایجاد شد که بارندگی شدید آن از حدود یک هفته قبل قابل پیشبینی بود. حداقل مدل جیافاس آمریکا بارندگی بالاتر از ۱۰۰ میلیمتر در روز را در برخی نقاط از یک هفته قبل نشان میداد. من و سایر همکارانم پیشبینیها را از یک ...
تجاوز به حریم رودها و درهها و ایجاد موانع بر سر مسیر اصلی آب را دلیل اصلی وقوع سیلاب و افزایش خسارات ناشی از آن دانست و گفت: رودخانهها و آبراهها، گذرگاه جمع آوری و عبور آب در ارتفاعات و کوهستان ها، مجاری هدایت آب های سطحی و نزولات جوی به پایین دست هستند که با اندک تصرف و تجاوز در حریم آنها مسیر طبیعی حرکت آب دستخوش دگرگونی خواهد شد.
مدیریت حوزه آبخیز به عنوان یکی از اقدامات تلفیقی در کنترل سیلاب مطرح است که با بهره گیری از روش های بیولوژیکی و مکانیکی نقش موثری در تغییر رفتار سیلاب در پایین دست و مناطق خطرپذیر دارد.
مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری گفت: در حال حاضر ۲۶ میلیون هکتار از این اراضی تحت مطالعات آبخیزداری قرار گرفتهاند که در ۱۱ میلیون هکتار از آن عملیات آبخیزداری اجرایی شده است و ۱۵ میلیون هکتار باقی مانده نیز در انتظار اجرای عملیات هستند.
ابزارهای مدیریت سیلاب چند مورد است که از آن جمله، عملیات آبخیزداری در حوضههای آبخیز سدها است. تهدید سیلاب، ناشی از عمق و سرعت جریان سیلابی است. بارندگی را نمیتوان کنترل کرد، اما با حفاظت از پوشش گیاهی، رعایت حریم مسیلهای منتهی به رودخانه و لایروبی منظم آنها، ایجاد سدهای گابیونی و یا به عبارتی دیگر عملیات آبخیزداری، میتوان عمق و سرعت جریان سیلابی ...
در یک مطالعه میدانی در سوادکوه، از بین رفتن شمشادها که نقش مهمی در حفظ خاک دارند، موجب رانش و حرکت تودهای زمین شده و این امر ارتباط مستقیمی با پوشش گیاهی دارد. شمشادها به علت اینکه یک گونه همیشه سبز هستند در جذب آب نقش بسیار مهمی دارند و در مکانهایی که این گونه خشک شده و از بین رفته است رانش و فرسایش بیشتر بوده است.
فرسایش خاک فرایندی منفی و غیرطبیعی است که در مناطق خشک، نیمه خشک و مناطق سیلاب زده رخ میدهد. مطالعات نشان می دهد که سرعت فرسایش، آلودگی و تخریب خاک سریع تر از تجدید آن است؛ به طوری که برای تشکیل یک سانتی متر خاک به طور متوسط بیش از ۵۰۰ سال زمان نیاز است. حفظ خاک برای تامین امنیت غذایی کشور از اهمیت بالایی برخوردار است و در دنیا بیش از هرچیز به موضوع ...
مدیرکل دفتر مهندسی و مطالعات سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری ضمن اشاره به اینکه بر اساس تصاویر ماهوارهای در اثر بارشهای اخیر کانونهای تولید گرد و غبار داخلی و حتی خارجی در کربلا و بصره کنترل شدهاند، گفت: از ابتدای سال آبی تاکنون حدود ۹۰ میلیارد متر مکعب آب به سفرههای زیرزمینی کشور نفوذ پیدا کرده که نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است.
رییس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی تهران از شهرداری خواست برنامه آمادگی در برابر سیلاب در تهران مورد توجه جدی قرار دهد و تاکید کرد: از شهرداری تهران میخواهم گزارشی از میزان آمادگی شهرداری در برابر سیلابهای مخاطرهآمیز به شورای شهر ارسال نماید.
نماینده دفتر جایکا در ایران طی سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۲، با اشاره به اینکه پروژه مدیریت اکولوژیک تالاب انزلی به مدت ۱۵ سال ادامه داشته است، گفت: کارشناسان ایرانی و ژاپنی همه تلاش خود را برای اجرای طرح مدیریت اکولوژیک تالاب انزلی انجام داده و تاکنون با کمک هم به نتایج خوبی نیز دست یافتهاند که تاسیس کمیته مدیریت تالاب انزلی از جمله مهمترین نتایج این همکاریها ...